Facebook: Так, ми відстежуємо ваші дзвінки та текст, але ви повідомили нам, що ми могли

Минулого тижня програміст виявив, що Facebook відстежував його телефонні дзвінки зі свого телефону Android, підливаючи масла у вогонь через нещодавній скандал щодо конфіденційності Cambridge Analytica. Зараз соціальна мережа опублікувала офіційну заяву про те, що саме відбувається. Суть? Так, Facebook відстежує, кому і як часто телефонують, а також текстові повідомлення, але це лише тому, що ви дали на це дозвіл мережі.

"Ведення журналу дзвінків та текстових повідомлень є частиною функції для користувачів, які користуються Messenger або Facebook Lite на Android", - йдеться у повідомленні Facebook, опублікованому в неділю, 25 березня. "Це допомагає вам знаходити та підтримувати зв’язок з людьми, яких ви опікуєтесь і надає вам кращий досвід роботи у Facebook. Люди повинні чітко погодитися використовувати цю функцію ".

facebook_android_opt-in_screen

Facebook повідомляє, що ця функція була використана для імпорту контактів у Messenger і Messenger Lite, що дозволяє користувачам легко зв’язуватися з друзями, які вже є в списку контактів на телефоні. Коли користувачі почали завантажувати саме ті дані, які Facebook має на них після Cambridge Analytica, проте багато хто зрозумів, що інструмент також відстежує, кого і коли вони телефонували.

Відстеження дзвінків та SMS, яке зберігає, з ким і коли ви спілкувалися, схоже, вплинуло лише на користувачів Android. На Android Facebook постійно відстежує інформацію для користувачів, які вирішили використовувати свої контактні дані в Messenger і Messenger Lite. Користувачі iOS також можуть синхронізувати свої контакти з платформою обміну повідомленнями.

Користувачі, здивовані виявленням відстеження своїх дзвінків у своєму списку даних Facebook, можуть не зовсім погодитися з тим, що вони раніше “прямо” погодились увімкнути цю функцію. У сьогоднішньому попередженні перед увімкненням функції Facebook попереджає користувачів, що «ваші контакти будуть постійно синхронізовані з нашими серверами».

Хороші новини? Facebook повідомляє, що вміст дзвінків або текстових повідомлень не зберігається. Facebook також заявляє, що дані не передаються третім сторонам. А ще краще, користувачі можуть видаляти дані, які Facebook вже має.

Усередині програми Messenger користувачі можуть перейти до домашньої піктограми, а потім торкнутися зображення свого профілю у верхньому лівому куті. Усередині опції "люди" користувачі можуть вимкнути опцію "синхронізувати контакти". Facebook повідомляє, що коли опцію синхронізації контактів вимкнено, попередня контактна інформація, яка була синхронізована з платформою обміну повідомленнями, також видаляється.

Користувачі також можуть перейти на сторінку контактів, щоб побачити список людей, доданих до Messenger в результаті цієї синхронізації. На цій сторінці користувачі також можуть видалити всі раніше синхронізовані контакти. Користувачі, які хочуть побачити, які саме дані має Facebook, можуть завантажити копію в загальних налаштуваннях облікового запису.

Останні повідомлення