Як відновити Mac до заводських налаштувань

Відновлення заводських налаштувань Mac видалить усі дані з жорсткого диска, а також ваші уподобання та налаштовані налаштування. Ви можете виправити низку технічних проблем, відновивши Mac до заводських налаштувань, і це також потрібно зробити перед продажем Mac або передачею комусь для захисту ваших особистих даних та дозволу новому власнику персоналізувати пристрій.

Наш простий покроковий посібник допоможе вам стерти все на вашому Mac, перевстановити MacOS і відновити ваші машини до початкових заводських налаштувань.

Видалення Mac

Крок 1: Для MacBook підключіть адаптер живлення, щоб не було заряду акумулятора.

Крок 2: Переконайтеся, що ваш Mac підключений до Інтернету, бажано через дротове з’єднання. Стерти жорсткий диск просто, але після того, як він буде стертий, вам знадобиться доступ до заводських налаштувань вашого Mac. Apple зберігає ці дані віддалено на своїх серверах.

Крок 3: Клацніть логотип Apple у верхньому лівому куті та виберіть Перезапустити… у спадному меню.

Крок 4: Після перезапуску Mac натисніть Cmd і Р. клавіші разом. Тримайте їх доти, доки ваш Mac не покаже логотип Apple, обертається глобус або інший екран запуску. Це призведе до відновлення MacOS.

Disk Utility Mac

Крок 5: Через кілька хвилин введіть свій пароль, як буде запропоновано. MacOSКомунальні послуги на екрані з'явиться спливаюче вікно. Виберіть Дискова утиліта у списку та натисніть Продовжуйте.

Крок 6: Завантажувальний диск вашого Mac вказаний ліворуч, за замовчуванням він зазвичай називається “Macintosh HD”, якщо ви його не перейменували. Також перераховано інший диск із словом “Дані”, доданим в кінці. Наприклад, якщо ваш завантажувальний диск Macintosh HD, ви також повинні побачити диск з позначкою Macintosh HD - Дані. Якщо у вас немає Дані їдьте, не хвилюйтеся - просто перейдіть до Крок 9.

Крок 7: Виберіть Дані диск, натисніть Редагувати у рядку меню, а потім виберіть Видалити том APFS у спадному меню. Крім того, за допомогою Дані вибраний диск, ви можете натиснути мінус на панелі інструментів Disk Utility.

Крок 8: У вікні, що вийшло, натисніть Видалити підтвердити. Обов’язково не натискайте Видалити групу томів. Якщо у вас є інші накопичувачі даних, видаліть їх теж, але залиште звичайний диск Macintosh HD у спокої.

Крок 9: Виберіть основну гучність - знову, як правило, це Macintosh HD. Клацніть Редагувати розташована в рядку меню, а потім - Стерти… у спадному меню. Призначте ім'я (або дотримуйтесь Macintosh HD, якщо хочете) та виберіть формат.

Примітка: Для формату файлу слід вибрати будь-який APFS або Mac OS Extended (Журнал). Disk Utility відображає рекомендований формат за замовчуванням - дотримуйтесь цього, якщо у вас немає конкретної причини для іншого формату.

Крок 10: Клацніть Стерти. Ви можете побачити запит щодо інформації про свій Apple ID.

Нарешті, стирання диска вашого Mac може зайняти деякий час. Завершивши роботу, закрийте Disk Utility, щоб повернутися до вікна MacOS Utilities.

Повторна інсталяція ОС

Після стертості основного диска тепер потрібно перевстановити MacOS. Клацніть на Переінсталюйте MacOS у списку утиліт MacOS та натисніть Продовжуйте продовжити. Можливо, вам доведеться натиснути кілька підтверджень і ввести пароль, перш ніж рухатися вперед.

Перевстановіть MacOS

Оскільки Apple зберігає заводські налаштування вашого Mac на своїх серверах, ваш комп’ютер вимагає з’єднання з Інтернетом, щоб він міг отримувати нові налаштування поза конвеєром.

Примітка: Це рішення для завантаження працює лише з новішими версіями MacOS. Це не повинно бути проблемою для сучасних пристроїв - усі вони призначені для завантаження заводських налаштувань з Інтернету.

Однак якщо ви працюєте з Snow Leopard (10.6) або старшою, ви не можете перевстановити ці налаштування з Інтернету. Натомість вам знадобиться оригінальний інсталяційний диск MacOS, який додається до комп’ютера.

Також, під час перевстановлення MacOS помічник із налаштування задає основні запитання щодо вашого регіону тощо.

Якщо ви продаєте або віддаєте свій Mac, залиште помічника налаштування недоторканим. Замість цього натисніть і утримуйте Команда і Питання клавіші, щоб закрити помічник налаштування, потім натисніть Вимкнути. Це вимкне ваш Mac і помічник налаштування залишить чекати нового власника.

Альтернатива: перезаписати встановлення

Якщо стирання Mac не є ідеальним варіантом, ви можете повністю перевстановити MacOS, не стираючи жодних даних. Це «полегшена» версія повного стирання, оскільки вам не потрібно стирати диск, якщо ви просто хочете отримати чисту, свіжу інсталяцію.

MacOS Mojave 10.14

Цей параметр корисний, якщо у вас пошкоджені дані, шкідливе програмне забезпечення, яке ви не можете ізолювати, або проблеми, пов’язані з несправним оновленням. Однак цей процес може залишити позаду дані, які відносно легко відновити - це означає, що цей метод не є гарною ідеєю, якщо ви продаєте або віддаєте свій Mac.

Тим не менше, якщо ви рухаєтесь вперед цим методом, виконайте наведені нижче дії. Як завжди, обов’язково виконайте резервне копіювання будь-яких даних та документів, які ви хочете зберегти.

Крок 1: Вимкніть ваш Mac і перезапустіть його, як зазвичай. Відразу після увімкнення комп'ютера утримуйте кнопку Команда і Р. клавіші, а потім відпустіть їх, коли побачите логотип Apple. Це відкриє MacOSКомунальні послуги у MacOS Recovery.

Крок 2: Виберіть Переінсталюйте MacOS у списку. Переконайтеся, що хочете переінсталювати операційну систему, яка встановлює останню версію.

Альтернатива: Машина часу

Якщо ви вже використовуєте Time Machine для зберігання резервних копій, ви також можете використовувати його для відновлення MacOS. Це корисно, якщо ви хочете відновити певні налаштування та дані замість усієї операційної системи - можливо, для збереження даних під час вирішення помилки або подібної проблеми.

Крок 1: Вимкніть Mac і перезапустіть його як зазвичай. Як тільки він увімкнеться, утримуйте кнопку Команда і Р. клавіші, а потім відпустіть їх, коли побачите логотип Apple. Це відкриває MacOSКомунальні послуги у MacOS Recovery.

Крок 2: ВиберітьВідновити з резервної копії машини часу у списку. Пам'ятайте, що якщо ви зберігаєте резервні копії на зовнішньому диску або сервері, ваш Mac повинен бути підключений до цих пристроїв, щоб завершити відновлення.

Деавторизація пристроїв у Apple Music, iCloud та Messages

Якщо ви продаєте або віддаєте свій Mac, переконайтеся, що ви повністю скасували авторизацію свого Mac і всіх підключених пристроїв, перш ніж відновлювати початкові заводські налаштування. Це допомагає уникнути будь-якого доступу до вашої особистої інформації в майбутньому.

Apple Music

Як скасувати авторизацію вашого Mac в Apple Music

Крок 1: Запустіть Apple Music і натисніть Рахунок у рядку меню.

Крок 2: У спадному меню наведіть курсор на Авторизації, потім натисніть Скасувати авторизацію цього комп'ютера.

Тепер Apple Music видалить цей конкретний пристрій зі свого списку авторизованих пристроїв. Ви більше не зможете отримати доступ до будь-якого вмісту Apple Music зі своєї машини, але й хтось інший.

iCloud

Як вийти з iCloud на Mac

Недостатньо просто вийти з iCloud - вам також потрібно переконатися, що на вашому комп’ютері не затримуються локальні дані.

Крок 1: Клацніть логотип Apple у верхньому лівому куті та виберіть Системні налаштування у спадному меню.

Крок 2: Клацніть на піктограму Apple ID у Системні налаштування вікно.

Крок 3: Виберіть Огляд категорію, вказану ліворуч, а потім клацніть на Вийти з аккаунта кнопку.

MacOS запитає, чи хочете ви зберегти поточні дані iCloud на пристрої. Оскільки цього не сталося, зніміть прапорці біля всього, що ви хочете видалити . Залежно від того, що ви вирішили зробити з вашим Mac, ви не можете зняти прапорці.

Повідомлення

Незалежно від того, продаєте ви, даруєте чи замінюєте свій Mac, ви хочете залишити повідомлення приватними. Для цього потрібно вийти з програми Messages на Mac. Додаток синхронізує повідомлення між вашим iPhone та Mac, тому скасування його авторизації є критичним для вашої конфіденційності. На щастя, вийти та видалити дані повідомлень просто.

Крок 1: Відкрийте програму Повідомлення. Клацніть Повідомлення у рядку меню, потім Преференції у спадному меню.

Крок 2: На вашому екрані з’явиться спливаюче вікно. Клацніть на iMessage і натисніть на Вийти з аккаунта кнопку.

Пам’ятайте, що резервне копіювання даних - це завжди гарна ідея. Особливо перед тим, як передавати свій Mac покупцеві (або комусь, кому ви не довіряєте), ви хочете видалити все зі своєї машини. Але перед тим, як зробити якийсь крок, варто зробити резервну копію всього, що ви не хочете втратити назавжди. Ми надаємо вказівки щодо створення резервної копії даних на зовнішньому диску, щоб спростити процес. Ви також можете навчитися створювати резервні копії даних за допомогою iCloud - просто обов’язково вийдіть із системи Mac, коли закінчите.

Останні повідомлення