П’ять порад щодо збереження конфіденційності на Facebook

Після виявлення того, що компанія з обробки даних Cambridge Analytica отримувала дані від мільйонів користувачів Facebook без їх відома, багато хто висловлював занепокоєння тим, наскільки приватною є інформація, яку люди розміщують у Facebook. Якщо ви стурбовані тим, що дані про вас можуть циркулювати серед компаній без вашого відома, ось кілька кроків, які ви можете зробити, щоб зберегти свою конфіденційність у Facebook.

1. Завантажте дані Facebook

Якщо вас турбує, які дані у вас плавають, Facebook надає користувачам можливість завантажити копію своїх даних Facebook (усіх). Перейдіть до налаштувань, потім у розділі Загальні налаштування облікового запису, виберіть Завантажте копію даних Facebook. Клацніть Запустити мій архів щоб розпочати процес. Це дасть вам архів усієї вашої активності у Facebook, включаючи інформацію, яку ви опублікували, повідомлення, які ви надіслали, навіть яку рекламу ви натиснули.

2. Змініть налаштування конфіденційності

У налаштуваннях виберіть Конфіденційність. Тут ви можете контролювати, хто може бачити ваші публікації (наприклад, робити їх загальнодоступними або переглядати лише друзям), а також хто може надсилати вам запити на друзі, переглядати ваш список друзів і, можливо, найголовніше, чи можуть пошукові системи посилання на ваш профіль.

3. Змініть часову шкалу та параметри позначення

Подібним чином ви можете визначити, чи можуть люди розміщувати публікації на вашій хронології, позначати вас у публікаціях тощо. Йти до Налаштування, потім натисніть Графік та позначення. Звідси ви можете вибрати, хто має змогу розміщувати публікації на вашій хронології, а хто може бачити ці публікації. Ви також можете дати собі можливість переглядати публікації, на яких вас позначають люди, щоб ви могли вибрати, відображатиметься ця публікація на вашій хронології.

4. Перевірка / видалення програм

Згідно з історією New York Times про те, як Cambridge Analytica отримала всі ці дані користувачів, джерелом був додаток. Зокрема, це була вікторина щодо особистості, яка збирала дані про користувачів та їхніх друзів. Потім людина, яка створила додаток, передала ці дані аналітичній компанії.

Додатки Facebook часто просять користувачів про доступ до різноманітних речей, і, як показує цей випадок, надання додаткам доступу до ваших даних може викликати проблеми пізніше. На щастя, ви можете легко переглянути всі використані вами програми та видалити їх. У налаштуваннях виберіть Програми. Ви побачите кожну програму, пов’язану з вашим обліковим записом. Біля кожної програми можна натиснути Редагувати налаштування щоб побачити, які дозволи має програма, і ви можете натиснути Видалити щоб повністю позбутися програми.

5. Вийти з Facebook

Якою б обережною ви не були на платформах соціальних мереж, завжди є шанс, що щось проскочить через тріщини. Найкращим способом зберегти конфіденційність у Facebook може бути просто відсутність у Facebook взагалі. Ви можете деактивувати свій рахунок з вашого Налаштування, хоча це лише залишить ваш профіль неактивним; дані, які має Facebook, залишаться, і ви завжди можете повторно активувати обліковий запис. Щоб по-справжньому видалити свій обліковий запис - і всі пов’язані з ним дані - виконуйте наші покрокові інструкції щодо видалення свого облікового запису Facebook.

Останні повідомлення